whangapouasledhouse1

This is really elegant and sleek looking for a beach shack.

Two-storeys high with dining area, kitchen, living area, bathroom and two bedrooms.

Added bonus is the event of high tide, it can be folded up and with its thick wooden sleds, can be moved away from the shores.

house design  whangapouasledhouse2 whangapouasledhouse3 whangapouasledhouse4 whangapouasledhouse5 whangapouasledhouse6 whangapouasledhouse8 whangapouasledhouse9 whangapouasledhouse10 whangapouasledhouse11 whangapouasledhouse12 whangapouasledhouse13

Description by Crosson, Clark, Carnachan Architects:

On the shore of an idyllic white sanded beach in New Zealand’s Coromandel Peninsula rests an elegant hut. Closed up, the rough macrocarpa-cladding blends into the landscape and perches quietly on the dunes, as passersby wonder how it could possibly function for a family of five.

Designed to close up against the elements, the hut measures a mere 40 square metres and rests on two thick wooden ‘sleds’ that allow it to be shifted around the beach front section. This innovative portability is a response to the ever changing landscape that line the beachfront in this coastal erosion zone.

Within the hut, the ingenuity reveals itself further as no nook or cranny is overlooked. Every available space has been utilised, right down to the secret individual cubby holes hidden in the children’s bunk room.

For these clients it was all about the real essence of the hut; small, simple and functional. The hut comes to life when the enormous shutter on the northeast facade winches open to form an awning, revealing two-storey high steel-framed glass doors that form the main entrance. The hut then transforms into a sun drenched haven, opening up to the views of the surf and the distant Mercury Islands. 

The mezzanine bedroom is accessed by climbing a wall-mounted ladder through a closeable hatch, it shares the same view as downstairs through the huge glass doors. Climb the ladder again and you arrive on a roof terrace which catches rainwater for the gravity tanks behind. 

From the industrial style fittings to the quirky furnishings, this whole structure plays with the idea of the most egalitarian of Kiwi recreations and embraces and challenges the image of the traditional ‘Kiwi bach’. Small, simply and elegantly self-contained, this tiny elegant hut strips holiday living right back to basics.

 

Photos by Jackie Meiring via Architizer and Inhabitat

 

Leave a reply