contemporary house

Powerhouse Company, in partnership with RAU Architects, designed Villa L, a contemporary residence for a young family located in Utrecht, The Netherlands.

Completed in 2012, Villa L is set in the woods of central Netherlands, fully oriented towards the sun and the views on the garden. Villa L is a spatially diverse residence where every floor has its own strong identity, creating a broad spatial spectrum within a unified whole.

VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU1 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU2 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU3 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU4 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU5 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU6 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU7 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU8 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU9 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU10 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU11 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU12 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU13 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU14 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU15 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU16 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU17 VillaLbyPowerhouseCompanyandRAU18

Villa L by Powerhouse Company and RAU:

A young family desires a house that is full of paradoxes: simple yet surprising, open yet specific, minimal yet luxurious.

With a maximum buildable envelope of three layers, including one subterranean, we resolved this paradox with a concept that is based on a radical differentiation of spatial experiences and characters per floor. A house designed for the hectics of an evolving family – united yet fragmented, plural yet whole.

Powerhouse Company, responsible for the design, resolved these contradictions with a house based on a radical differentiation of spatial experiences on three floors (of which one is subterranean). RAU embedded the sustainable strategy for the villa in the design.

 

Photos by Christian van der Kooy

 

Leave a reply