vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (1)

Australian architecture studio MPR Design Group designed the Vaucluse House located near the Sydney Habour of New South Wales, Australia.

This four storey contemporary residence has breathtaking views of the harbor and was completed in 2011.

vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (2) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (3) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (4) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (5) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (7) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (8) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (9) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (10) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (11) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (12) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (13) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (14) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (15) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (6)

Vaucluse House by MPR Design Group:

The concept for this dwelling was to reflect the topography and landform of the Sydney Habour basin. The house is expressed as a series of horizontal layers – the sandstone clad base echoes the stone cliffs that hug the inlets of Sydney Harbour.
The upper stories of planar white rendered forms respond to the strong northern light found in the southern hemisphere. Between the cantilevered white planes, full height low-E glazing captures the dramatic harbour views whilst maintaining a thermally efficient internal environment.
There was a conscious decision to contrast precise man made materials such as steel and glass with natural materials such as the locally hewn sandstone.
Located in a small scale suburban street, the four storey residence incorporates its primary living areas on the top floor taking advantage of 180 degree views of the city and harbour. With exposure to the north and west and the ability to open up completely to the outside, the house has effective cross ventilation negating the use of air conditioning.
The house is connected by a light filled stair shaft with entry via a double height foyer located on the bedroom level. A seamless transition between internal and external spaces means that living areas flow to outdoor balconies and covered terraces.

vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (16) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (17) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (18) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (19) vaucluse-house-with-breathtaking-view-of-the-sydney-harbour (20)

 

Photos/ Images from MPR Design Group

 

Leave a reply