artist studio design

New York-based studio 0-to-1 designed an Artist Retreat located in Fiskars, Finland.

ArtistRetreatinfinland1 ArtistRetreatinfinland2 ArtistRetreatinfinland3 ArtistRetreatinfinland4

Artist Retreat by 0-to-1:

This house is a live-work space for a guest artist. Designed for the property of a Finnish Fine Artist, the geometric form is a response to the spatial living guidelines provided as well as the local climate and Finnish culture.

The section is a quarter of an octagon. The octagon increases in size from building front to back, creating different volumes of space for different activities. The utility cube with sleeping loft above is the largest volume. The workspace is the central volume and the unenclosed volume is an outdoor terrace. Entry is a full pivot wall connecting the interior space to the exterior terrace, the height of the space ranges from 2.1 to 4.2 meters.

Existing concrete footings were used for the design and the locally sourced wood painted yellow matches existing historic Finnish homes in the area. The slope of the titanium roof is a design intended for heavy snowfall.

 

Photos/ Images from 0-to-1 website.

 

Leave a reply