drents-archive-by-zecc-architects (1)

Dutch studio Zecc Architects have designed the latest addition to Drents Archive, an ultra modern entrance way that leads to historical archive building.

The futuristic entrance is dubbed as a ‘time machine becomes the entrance for a journey through time.’

drents-archive-by-zecc-architects (2)

Description by Drents Architects:

In 2010 Zecc Architects was selected through a European tender for the expansion and renovation of the Drents Archive in Assen. Two years later Zecc delivers its first public building: The monument is quite been dusted, completely reorganized and equipped with a brand new entrance at the canal. The reason for the plan is a new way of giving access to archival material. In the Drents Archive 3.0, you no longer find containers filled with with family trees on old cards, but now you can navigate through digital photos, old maps and film material. You can search by time and place or even leave text messages with the found material to bring old stories back to life. An important goal is making the archive data accessible to a broad audience: young and old, for large groups, for “archive snackers and deep diggers”.

With its seamless shapes, transparency and inviting staircase it seduces the visitor to discover the history. It optimistically preludes the future and connects the present with the rich past of Drenthe.

drents-archive-by-zecc-architects (4)

The monumental building had a very closed character before the conversion and was accessed via a small tower on the Brink of Assen. With a new entrance to the pavilion on the other side of the building it has become accessible and inviting. A long meandering path takes you to the breathtaking entrance. Through this futuristic ‘time machine’ you enter the old archive building and history unfolds. The monumental state archive consists of three components from different periods and styles. A cloister from the Middle Ages is one of the oldest pieces of Assen. Around 1900 architect Lokhorst built the main building in neo-style, around 1980 architect Tauber realized an expansion with reading and underground archives. This last part is now equipped with a new entrance, which is the most recent addition in the series.

drents-archive-by-zecc-architects (6) drents-archive-by-zecc-architects (3)drents-archive-by-zecc-architects (8)

The section from 1900 is completely cleaned, so the original spatial quality has become visible again. Assen has now back the space how Lokhorst intended it. The offices that were housed here are moved upwards and now this part constitutes the core of the audience-friendly archive: The Digi Lounge.
In this space, young and old can meet and exchange stories. The digital lounge is provided with several custom made furniture pieces with integrated digital facilities.
In this component are also a reading room and a meeting room, which are fully restored in their original state. For this purpose an old ceiling painting has returned, which has hung temporarily in the adjacent archive.

drents-archive-by-zecc-architects (5)drents-archive-by-zecc-architects (10) drents-archive-by-zecc-architects (11) drents-archive-by-zecc-architects (12) drents-archive-by-zecc-architects (13) drents-archive-by-zecc-architects (14) drents-archive-by-zecc-architects (15) drents-archive-by-zecc-architects (16)

 

Photos courtesy Cornbread Works via behance

 

Leave a reply