leaf-house-by-by-mareines-patalano (1)

Architecture studio Mareines + Patalino designed the distinguished Leaf House located in Angra dos Reis, Rio de Janeiro, Brazil.

This project drew inspiration from indigenous Brazilian architecture and the country’s hot and humid climate.

leaf-house-by-by-mareines-patalano (2) leaf-house-by-by-mareines-patalano (3) leaf-house-by-by-mareines-patalano (4) leaf-house-by-by-mareines-patalano (5) leaf-house-by-by-mareines-patalano (6) leaf-house-by-by-mareines-patalano (7) leaf-house-by-by-mareines-patalano (8) leaf-house-by-by-mareines-patalano (9) leaf-house-by-by-mareines-patalano (10) leaf-house-by-by-mareines-patalano (11) leaf-house-by-by-mareines-patalano (12) leaf-house-by-by-mareines-patalano (13) leaf-house-by-by-mareines-patalano (14) leaf-house-by-by-mareines-patalano (15) leaf-house-by-by-mareines-patalano (16) leaf-house-by-by-mareines-patalano (17) leaf-house-by-by-mareines-patalano (18) leaf-house-by-by-mareines-patalano (19) leaf-house-by-by-mareines-patalano (20) leaf-house-by-by-mareines-patalano (21) leaf-house-by-by-mareines-patalano (22)

Leaf House by Mareines + Patalano:

The roof acts as a big leaf that protects from the sun all the rooms of the house, as well as the spaces between them. These spaces represent the essence of the project, and how it could not be, are the most interesting spaces and more used by people attending the house. Have in most cases a right foot too high and allows the prevailing wind comes from the southeast frontally towards the sea and through the house, providing all areas of the house, open or closed, ventilation and passive cooling. Eco-efficiency low-tech, where it has the greatest power to act in a building, the concept of architectural design.

We understand the beach house as a means to improve and make more pleasant the interaction of man with nature. Never separate them completely. No runners. There is a lot of transparency and integration between inside and outside, almost a fusion between them. Here it is interesting to note the passing of landscaping the floor of the house, either by the use of vegetation as by crossing the pool that home becomes a reflecting pool on the balcony later. This balcony is called by office staff as “Brazilian lounge” by the adoption of networks for the rest area sauna, buried in the ground that starts to rise from this balcony.

Covering the entire structure was made ​​in eucalyptus wood laminate, which due to the manufacturing process can simultaneously overcome large spans (20 meters is the largest of the house) with ease and aesthetic refinement. The roof, due to its complex geometry is made ​​in small pieces of wood (pine). Eucalyptus, and Pinus species are planted for reforestation and used as raw material considered renewable by the speed that reach the ideal time to be harvested. All surfaces finishing the house, except to glass and patinated copper are natural: Slate rust strips, natural wood, wood spider pole in the ground floor and bamboo frames.

The use of natural materials, glass and patinated copper, which acquires a greenish tint and has very long shelf life, and aesthetics organic rich in detail how different rhythms and textures, provoked an interesting fact: The feeling that the house , brand new, there always seems to be in great harmony with the exuberant nature of Angra. The feeling of belonging to the place.

 

Photos from Mareines + Patalano

 

Leave a reply