overby-by-john-robert-nilsson-architecture (1)

John Robert Nilsson Architecture studio have completed the Overby House, a highly sophisticated beach house located in Overby, Värmdö.

overby-by-john-robert-nilsson-architecture (2) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (3) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (4) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (5) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (6) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (7) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (8) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (9) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (10) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (11) overby-by-john-robert-nilsson-architecture (1)

 

Description by John Robert Nilsson Architecture:

A beach house with very high standards in terms of aesthetics and precision in execution. All solutions are seemingly simple and unadorned. Clean shapes, clean lines are consistently pursued. It is a technology-intensive house, like a piece of civilized life and order placed on a boulder wedged in natural areas in the Stockholm archipelago. Clean rooms with large glazed surfaces that face the sea. The entrance side is highly contrasting – dense and composed of a plastered wall where the room-high pivothängda entrance door forms an opening whose latticework allows light. Consistently, a few materials have been used. Light stands against the dark, creating a sharp graphic clarity. Bright materials; like limestone from Gotland, silvery white ash, matte white painted walls and ceilings. White-painted steel parts inside. The contact between inside and outside is enhanced by recessed frames that will not bog down the look that sweeps along the stone floor or ceiling. The exterior is dark with black puff, tar paper, and powder coated steel sections. The surrounding land is characterized by an overflow swimming pool, set on stone block’s outer edge and a staircase that climbs down to the bay and bridge.

A well-appointed summerhouse built to the comply with rigorous requirements into design and precision of execution. Features state-of-the-art solutions That Appear simple and uncluttered. Clean forms and clean lines are consistently pursued throughout. This is a technology-intensive house, a piece of civilized life and order perched atop a rocky headland in the wilds of the Stockholm archipelago. Open space with high glass walls facing the sea. In strong contrast is the entrance side of the house, comp rising a dense, plastered wall in Which the only opening is a ceiling-high pivot door, Whose latticed surface lets the light seep through. A few select quality materials are used consistently throughout the house. Light against dark, creating a strong graphic distinctness. Light materials include limestone from Gotland, silvery white ash wood, matte-white painted walls and ceilings. White lacquered steel elements into the interior. Contact between the interior and exterior is enhanced by Disappear-ing walls of glass, leaving a seamless sweeping view spanning from stone floor to ceiling.The exterior is dark with matte-black plastic, roofing felt, and powder-coated steel. We also landscaped the sur-rounding terrain, including an overflow swimming pool set on the outer edge of the stone blocks, and have drawn up a suggestion for steps down to the bay and docking pier.

 

Photos courtesy John Robert Nillson

 

Leave a reply