pavilion design

New York-based architecture firm Peter Gluck and Partners Architects designed the Pool Pavilion located in Adirondack Mountains, New York.

This project is a structure that fundamentally conjoins itself with the Adirondack landscape.Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion1 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion2 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion3 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion4 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion5 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion6 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion7 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion8 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion9 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion10 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion11 Peter_Gluck_and_Partners_Architects_pool_pavilion12

Pool Pavilion by Peter Gluck and Partners Architects:

The recreational structure is conceived of as a rift in the landscape, along the shore of Lake George. Less a building than an earth form, the structure serves as a central gathering place, which unites the existing family and guest houses around a series of exterior and interior spaces. The program include outdoor playfields, terraces, patios, and an indoor lap pool, theatre, gym, and office.

Much of the program, including the pool, gym, and theatre are topped with sod roofs to create an upper terrace and large playing fields. These fields are linked to the lake, pool, gym and courtyard below by sod ramps and bluestone stairs. Continuous planes of low iron glass and large sliding panels connect the pool space to the outside, allowing the pool to act as a kind of indoor-outdoor bridge between the formed sunken courtyard on one side, and the natural world of the lake on the other. Continuous walls of locally quarried bluestone wrap around and through the structure, demarcating the landscape rift as the central organizing element.

A two-storey copper-clad structure, the sole vertical element of the building’s form, rises out of the courtyard to create a marker in the flat landscape. On the second floor, a small office serves as a lookout point for the site. Its copper shingles reflect the forest behind on the one side, and expanses of glass give way to 180 degree views of the lake on the other. The ceilinig in the pool room is inverted planes of fabric. On the underside of the land bridge, the fabric ridge serves as a subtle counter point to the bold solidity and angularity of the landscape forms.

The fabric ceiling also provides complete acoustic transparency by adding acoustical insulation that would typically be a reverberant pool space. The building uses the synergies of deep geothermal walls and a heat recovery dehumidification system to efficiently heat the pool while cooling the rest of the building.

 

Photos from Gluck Partners

 

Leave a reply