Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data

Atelier Data designed this unique polygonal Casa Varatojo in Torres Vedras, Portugal.

Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data2 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data3 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data4 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data5 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data6 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data7 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data8 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data9 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data10 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data11 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data12 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data13 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data14 Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data15

Description by Atelier Data:

The Varatojo House is placed on a Hill, east from the city of Torres Vedras, Portugal.

Set in a polygonal configuration plot and given its sun exposure (predominantly North/South) and also its main Northern wind direction, the design strategy began by considering the following issues:

Promoting relationship between building and landscape, taking advantage of the place’s overlooking position over the city, castle and surroundings;

Encouraging a strong complementarity between the house and the garden in order to create an intense visual relation between the inside and the outside, between construction and natural elements; Creating transversal relations between the North Side – (view) and the South side – (inner garden) mainly through the pool on the lower floor and modeling land of the garden; Recycling of materials such as the walls of wooden pilings (former railway sleepers), introducing a certain experimentalism and innovation from the way the material is usually used for and thought to be; Encouraging the use of native vegetation in the garden.

Design Concept:

The house is shaped by a spiral gesture intending to take advantage of the plot outline.

We opted for the construction of a limit, a kind of line that gradually takes shape and thickness to accommodate the housing program.

This gesture starts with the ramped access to the lot and ends on the opposite side of the house, achieving at this point two-stories high, thereby the contour of the house also reinforced this “gesture in spiral”.

The adopted design strategy allowed us to create a living space on the site’s south side, protected from the strong Northern winds, which forced the existence of the main construction on the north side. pseudacorus).

Polygonal Casa Varatojo in Portugal by Atelier Data16

Photos by Richard John Seymour via archdaily

 

Leave a reply