contemporary home design

Athens-based firm K-studio have designed the Plane House.

This gorgeous home is situated in Skiathos, Sporades, Greece and was completed in 2011.

planehouse2 planehouse3 planehouse4 planehouse5 planehouse6 planehouse7 planehouse8 planehouse9 planehouse10 planehouse11 planehouse12 planehouse13 planehouse14 planehouse15 planehouse16 planehouse17 planehouse18

Plane House by K-Studio:

The summer house is not a functional house, it is a beautiful house. Its beauty becomes its function. The design should simultaneously comfort and excite. After all, that’s what holidays are all about!

Summer in the Greek islands is all about being outside. The aim of the Plane House is to merge internal and external space, maximising the benefits of both and minimilising the impact on the surrounding landscape.

To avoid block volumnes that split and dominate space, horizontal planes are inserted into the slope, immediately providing levels for sunbathing, sleeping and eating, as well as vast, open area of shade. They cool and shace the space beneath whilst allowing the flow of sunlight and maintaining the stunning 270 degree view over the coastline. Space between the planes is defined by various flexible panels and glazed screens. Designated cooking, eating and relaxation zones are offset from each other to provide cosiness without scarificing openness.

The pool is strategically placed to enjoy the view but also to create a cooling breeze over the terrace and into the house as the north wind flows uphill and over its surface. Photovoltaic panels power the pool mechanics and grey-water is recycled and used for irrigation, toilet flushing and fire extinguishing. The landscape is respected and continues over the green roof plane, creeps up along the site boundaries and penetrates vertically through the roof as existing trees stand in the space, undisturbed.

The power identity of the concrete planes creates a strong narrative on approaching the house from the coastal road that winds below. From a distance the planes are distinctively separated but as you draw nearer and approach the house from the side, the perspective alters closing the gap between them. On arrival and on entering the space they part once more, opening to reveal the breathtaking view and let the fresh air flow through.

 

Photos by Yiorgos Kordakis, K-studio website.

 

Leave a reply