pool house

Robert M. Gurney studio designed the Nevis Pool and Garden Pavilion in Washington D.C.

Completed in 2011, this project is a beautiful extension of a contemporary home in a neighborhood bordering Washington, DC, a suburban site adjacent to woodlands.

nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney1 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney2 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney3 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney5 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney6 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney7 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney8 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney9 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney10 nevispoolandgardenpavilionbyrobertmgurney11

Nevis Pool and Garden Pavilion by Robert M. Gurney

The new pavilion, intended for year round use, is strategically located to provide a threshold between the structured landscape and adjacent woodland. A low-pitched, terne coated stainless steel roof floats above a dry-stacked slate wall and mahogany volume. Five steel-framed glass doors along with frameless glass walls and mitered glass corners enclose the space, creating an environment that is surrounded by views of the structured landscape, pool and the adjacent woodland. The doors pivot to open the space much of the year while a large Rumford fireplace and heated floors provide a cozy counterpoint in winter months.

The interior contains a stainless steel kitchen component with seating, along with a small living space anchored by the fireplace. The blue stone flooring, stone and mahogany walls, and Douglas-fir ceiling create a warm, natural space. This new pavilion is intended to provide shelter from the harsh natural elements while simultaneously allowing the occupant to enjoy both the beautifully structured garden and the native, natural surroundings.

 

Photos by Maxwell MacKenzie | Text by Robert M. Gurney

 

Leave a reply