split level house

French studio Lode Architecture designed house D. This split-level home is a sophisticated mixture of contrasting facades. The surrounding glass surface reflect its surroundings, creating the camouflaged effect while the rough texture of the siding imitates the surrounding forest.

Located in the UK, this residential structure was completed in 2012.

MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture2 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture3 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture4 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture5 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture6 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture7 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture8 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture9 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture10 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture11 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture12 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture13 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture14 MinimalistSplitLevelHomebyLodearchitecturebyLodeArchitecture15 (1)

Minimalist Split-Level Home by Lode Architecture:

Washed up on the banks of the estuary to meet the freshwater and tides, the house D. cultivates antinomies. Alternatively refuge and place of reception, festive or intimate space, it is animated by reverse current and oscillates at the mercy of moods and cycles of nature.

Discovering home, we see first volume suspended above the ground. Below, thanks to the fold of a retaining wall, a space hollow shape. Life is organized around the home, the staircase, and a cooking island. The ground level frames panoramic views of the undergrowth, and beyond the river. Windows welcome natural sunlight and the surrounding woods. Ground, stone line, angle glass disappear. 

At the top level, a series of small spaces creates a cozy atmosphere yet radically different. It runs through a series of rooms, lit through wood trellises that filter views and dim light. Every roomsintersects into a common space. People who live here love how near yet far away it is from nature.

 

Photos by Daniel Moulinet | Text by Lode Architecture

 

Leave a reply