housingrazglediperovo1

Slovenia-based studio Dekleva Gregoric Architects have designed the Housing Razgledi Perovo, completed in 2011.

This project in Kamnik, Slovenia is characterized by rows of uniquely shaped homes with steep roofs that seem to reflect contours of the alps surrounding it.

housing design  housingrazglediperovo19 housingrazglediperovo20 housingrazglediperovo21 housingrazglediperovo22 housingrazglediperovo23 housingrazglediperovo24 housingrazglediperovo25 housingrazglediperovo26 housingrazglediperovo27 housingrazglediperovo28 housingrazglediperovo29 housingrazglediperovo30 housingrazglediperovo31 housingrazglediperovo32 housingrazglediperovo33 housingrazglediperovo34 housingrazglediperovo35 housingrazglediperovo36 housingrazglediperovo37 housingrazglediperovo38 housingrazglediperovo39 housingrazglediperovo40 housingrazglediperovo41 housingrazglediperovo42 housingrazglediperovo43 (1) housingrazglediperovo43 housingrazglediperovo44 housingrazglediperovo45 housingrazglediperovo46 housingrazglediperovo47 housingrazglediperovo48 housingrazglediperovo49 housingrazglediperovo50 housingrazglediperovo51 housingrazglediperovo52

Housing Razgledi Perovo by Dekleva Gregoric Architects:

The houses on Perovo stand on an exposed location with an exceptional view of the Kamniško-Savinjske Alps in the background. However the view is not the only characteristic of this location, as the houses represent a dominant feature of the valley when viewed from below. Thus the architectural task at hand brings at least two important challenges. First, it is necessary to design and create a quality living environment for the future residents, and second, the project provides an opportunity to redefine the look of the settlement on Perovo which has a rather heterogeneous and inharmonious layout with its scattered individual houses.

Relatively high volumes are structured with a simple architectural approach: the ground floor is designed to act as a pedestal of the house, supporting two smaller volumes with steep skillion roofs. Therefore the smaller upper volumes, with continuous wooden facade cladding, contribute an important effect to the looks and the ambience of the settlement as a whole.

Situation: The existing building plan proposed two rows of parcels with twin housing units. The decision to change the bottom row into a lower-density housing with individual houses opened up the view on the Kamniško-Savinjske Alps for the upper row as well.

Turn-around:With relatively dense housing, it is important to maintain a basic level of privacy of the gardens. The wooden garden terraces linked to the living rooms are orientated so that the residents of the twin housing units do not disturb each other while spending their afternoons outside.
floor plans: Flexibility is an important property of the houses and an integral part of the structural concept. All of the load-bearing walls are located on the perimeter, which enables custom layouts of the rooms inside, both on the ground floor and on the second floor.

 

Photos from Dekleva Gregoric Architects website and Archdaily.

 

Leave a reply