contemporary house design

Amsterdam based firm UNStudio have designed the Haus am Weinberg, a single family house project located in Stuttgart, Germany. Completed in 2011.

HausamWeinbergbyUNStudio1 HausamWeinbergbyUNStudio3 HausamWeinbergbyUNStudio4 HausamWeinbergbyUNStudio5 HausamWeinbergbyUNStudio7 HausamWeinbergbyUNStudio9 HausamWeinbergbyUNStudio10 HausamWeinbergbyUNStudio11 HausamWeinbergbyUNStudio12 HausamWeinbergbyUNStudio13 HausamWeinbergbyUNStudio13A HausamWeinbergbyUNStudio14 HausamWeinbergbyUNStudio16 HausamWeinbergbyUNStudio19 HausamWeinbergbyUNStudio20 HausamWeinbergbyUNStudio21

 

Haus am Weinberg by UNStudio:

The location of the Haus am Weinberg affords pastoral views of the stepped terraces of an ancient hillside vineyard on one side and cityscape vistas on the other. The volume and roofline of the Haus am Weinberg react and respond directly to the sloping landscape of the site, where the scales and inclinations of the slopes which sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house.

The inner circulation, organisation of the views and the programme distribution of the house are determined by a single gesture, ‘the twist’. This central element supports the main staircase as it guides and organises the main flows through the house. The direction of each curve is determined by a set of diagonal movements. Whilst the programme distribution follows the path of the sun, each evolution in the twist leads to moments in which views to the outside become an integral experience of the interior. 

A double-height, glazed corner – which houses the dining area – opens up to extensive views towards the North-West and frames the vineyard hill which forms the backdrop to the house. Views from the living room are extended by means of a fully glazed corner affording open vistas toward the nearby parklands to the South-West. Further views from the twist are encountered on the second level, where the master sleeping and wellness areas are located.

The interior of the Haus am Weinberg is arranged into spaces of varying atmospheres and spatial qualities, with the four glazed and open corners allowing daylight to reach deep into the house. The materialisation of the interior of the house further accentuates the overall atmosphere of light by means of natural oak flooring, natural stone and white clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone.

 

Photos by Iwan Baan

 

Leave a reply