Bioclimatic Residence

314 Architecture Studio designed H.3. Residence situated in in Athens, Greece.

Located on a plot 7000 m2 the total area of this bioclimatic house is 1000m2. The clean white design of the house was designed to give a sense of balance of the water element and the owners love for yachts, which after all was the inspiration for this project.

Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence Bioclimatic Residence

H.3. Residence by 314 Architecture Studio:

The contact of the house and the artificial ponds that surround it, create a cooling sensation.

The water for the lakes and the pool comes from a well, while the water demand for irrigation comes from a tank in which rainwater is collected through a drainage system that distills and collects water. The bioclimatic housing design allows the sun to warm up cold places in the winter and in the summer months to cool down other places while ventilation blows the hot air out. The use of geothermal energy provides energy saving for the cooling and heating systyms through the means of the coil fan. The rooms are covered with spiral that in conjunction with solar panels on the rear side of the plot, heat the pool water. Photovoltaic panels have been fitted at the rear side of the plot for the production of electric power.

The bioclimatic housing design allows the sun to warm up cold places in the winter and in the summer months to cool down other places while ventilation blows the hot air out. The use of geothermal energy provides energy saving for the cooling and heating systems through the means of the coil fan. The rooms are covered with spiral that in conjunction with the solar panels on the rear side of the plot, heat the pool water. Photovoltaic panels have been fitted at the rear side of the plot for the production of electric power.

H3 was constructed with eco-friendly materials and the interior furniture within the house, has been designed according to the needs of the owner. The design objective was to create a luxurious and ergonomic environment with clean lines and minimalist aesthetic. The surroundings of the building have been decorated with wall sculptures created by the sculptor John Aspras that give the house a tint of abstract.

The architecture, construction materials and technololgies are all in lin ewith the latest eco friendly products that all congruou in the construction of this highly dynamic, modern housing that is also environmentally friendly.

 

Photos by 314 Architecture Studio

 

Leave a reply