Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture

Design team After Architecture has created this unique sculptural bench called Lightwave, which can be seen beside the OMA’s Milstein Hall in Cornell University, New York. The public art installation is composed of 264 black locust posts that were CNC milled, sanded, painted and assembled into the grid. Each grid of square timbers undulate thereby forming a variety of seating alcoves. At night, the brightly-colored interior sides of the wood glow with the help of embedded lights.

Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture2 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture3 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture4 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture5 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture6 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture7 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture8 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture9 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture10 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture11 Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture12

Description by After Architecture:

An exterior installation and public seating element with a landscape-inspired design, Lightwave aims to bring the art of spectacle into the utilitarian typology of public seating while also providing a highly accessible long-term public art installation in the heart of campus.

Nestled between gorges and a glacial lake, Cornell’s campus is defined by a landscape of rock and water. The water, in constant motion, has shaped the immovable rock into rugged shapes and steep ravines. From this sublime landscape, a new furniture emerges, a wave of water breaking through the rock.

A grid of square timbers forms an undulating wavelike surface. The surface’s crests and troughs provide a variety of seating alcoves, spaces for sitting, laying, lounging, climbing, and viewing. The vertical timbers are defined by a grid of gaps, allowing light to penetrate and soak into the seating. The seemingly disjunct members are bolted onto an interior framework which allows the seat to cantilever off the ground as the wave crests, creating the illusion of timbers floating in midair.

The interior sides of the timbers are painted a variety of bright colors, creating a range of colored light which emerges from the furniture, an effect that is augmented at night with a system of embedded lights. The furniture is made of a local black locust timber, which will mature from a clean blonde to a weathered grey patina, transforming with age as it slowly adjusts to the site.

While the top surface of the bench is continuous, it is primarily composed of 6” tall posts, leaving the interior hollow. Inside, small beams span between the perimeter posts mounted on a structural framework which distributes weight to four steel feet. To construct the form, 264 black locust posts were CNC milled, sanded, painted, and assembled into an undulating grid.

Born of Ithaca’s sublime terrain, Lightwave is both an ode and an invitation; it celebrates the landscape with mimicry and welcomes the public with luminous splendor.

Fascinating ‘Lightwave’ Sculptural Bench by After Architecture13

[via design-milk]

 

Leave a reply