Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture

Georg Schmidthals of AND’ROL architecture has designed the ‘Wall House’ located in between a cliff and a street in Brussels, Belgium. The most striking feature of the residence is its modern fortress walls that provide the homeowners their much-needed privacy and natural sound barrier considering that it is located just beside the street.

Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture2 Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture3 Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture4 Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture5 Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture6 Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture8 Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture10 Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture11

Description by AND’ROL Architecture:

The plot’s particularities are on the one hand its perturbing position close to a steep rock slope, and on the other hand its small depth and its unusual longitudinal orientation parallel to the street. Starting point for the young Belgian architects were traces of a nearby former stronghold. The main design element consists of an enclosing wall with a recessed rising part, to which the modest and sober main house nestles and adapts. A second shallow volume that houses a large number of storage spaces is also located behind the wall.

The architects chose light grey precast concrete lintels as a reinterpretation of the old fortress walls of rubble stone. The relief of the oozing courses of grout reinforces its rough character. All three remaining facades are clad with dark grey fibre cement panels. The asymmetric roof features a deep-set window facing out to the south.

Inside, a split-level organization responds to the plot’s sloping ground, intensifies the open space concept and gives the compact building a generous and spacious character. The used materials are deliberately kept simple and easy; the bare prestressed concrete slabs, the polished concrete flooring and the concrete kitchen worktop reference the building’s exterior.

Eye-Catching ‘Wall House’ with Modern Fortress Wall by AND'ROL Architecture13

Photos by Georg Schmidthals via trendir

 

Leave a reply