home

Vo Trong Nghia Architects designed this torus-shaped stone house in Dong Trieu, Quang Ninh Province, Vietnam. In geometry, a torus is a surface of revolution generated by revolving a circle in three-dimensional space about an axis coplanar with the circle.

The rooms surround the oval courtyard, making a colony-like relationship with each other. Circulating flow runs around the courtyard and continues to the green roof, connecting all places in the house. This courtyard and green roof compose a sequential garden, which creates a rich relationship between inside and outside of the house. Residents discover the changes of the seasons and realize their wealthy life with the nature, thanks to this sequential garden.

ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects2 ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects3 ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects4 ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects5 ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects6 ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects7 ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects8 ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects9

ExtraordinaryStoneHousebyVoTrongNghiaArchitects10

[via archdaily]

 

Leave a reply