Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS

Tokyo-based architecture studio MDS designed the Okazaki House in Aichi, Japan. To help protect the structure from decay, the team used Yakisugi, a traditional charring technique, to blacken the cedar planks used for the building’s exterior.

Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS2 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS3 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS4 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS5 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS6 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS7 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS8 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS9 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS10 Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS11

Description by the architects:

The generation gap has become a problem in Japan in recent years. There are an increasing number of two-family homes, as well as houses built on the lots of parents’ houses. This house is one of the latter. Although the residents are parents and child, solicitude should be expressed with this not-so-large site.

This house is a one-storey building with a shed roof, which lowers the roof height on the side of the parents’ house, resulting in wide views maintained with open sky from the parents’ house.

For the interior space, the shape of the large shed roof is directly exposed, and two angled walls (canted walls) are placed in this open-space. This simple design creates various interior spaces in both plan and cross-section. The floor levels of the rooms are decided based on the ground height around the building, and are planned to utilise the height differences.

The site is sloped from north to south, and the west side, where the parents’ house stands, is lower. The main bedroom is located at the highest part of the site, the north-east side; across from a central courtyard, the level gradually slopes towards the south, from the living room, to the dining room and to the kitchen. This enables people to maintain the same level of eyesight, and retains an exquisite sense of distance.

For the framework of the roof, standard cedar lumber of 120x120mm, which is commonly sold on the market, is used. Instead of using custom sizes or laminated wood, the lumber is alternately laid over the beams within the maximum standard length of 6m, and is crisscrossed at the upper part of the canted walls that roughly divide the interior. This creates an impressive ceiling surface as well as functioning as the roof framework.

Cozy Okazaki House in Japan Clad with Charred Timber Walls by MDS12

[via dezeen]

 

Leave a reply