joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (1)

Rotterdam-based studio Personal Architecture designed the Joyce House + Jeroen located in Hague, The Netherlands.

Completed in 2012,  the classic exterior of this 20th century house was retained while its interior had a modern make-over with  an amazing fully glazed exterior.

joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (2) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (3) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (4) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (5) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (6) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (12) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (13) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (14) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (15) joyce-house-jeroen-by-personal-architecture (16)

Joyce House + Jeroen by Personal Architecture:

The very poor condition of the existing property was thoroughly restored from the foundation to the main structure.  The high level of ambition of the client led to a rigorous redesign where the spacious floor height is optimally used to new floor areas, voids and split levels.The contrast between the street and the garden side of the house put the relationship between classical and contemporary.

The potential of the airframe and the characteristics of the original dating from the early 20th century house, gifts according to the clients prevail in the purchase of the strong prolapsed and dilapidated building.

The tension between classical features and contemporary building methods, techniques and comfort requirements, is clearly felt in the new design: on the street, the house has three floors restored to its former glory, while the rear doors the en-suite separation a complete metamorphosis occurs. The rear is the full 11 meters height glazed. The floors are kept separate from the wall leaving a void over three floors and creates the day and natural lighting in the home maximized.

In the rear part of the house is the bearing partition wall between the hallway and the living beech over the entire height of the building replaced by a steel structure.Four new ‘plug floors’ attached to the steel structure with a clear height of 2.4 meters. On the corridor side, these floor areas are in open communication with the three existing floors in the living beech. The combination of loft, split levels and the glazed façade, creates a spectacular and dynamic interplay between interior and exterior, and between the existing and new flooring.

 

Photos by Rene de Wit from Personal Architecture

 

Leave a reply