Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects

London studio-based practice Nash Baker Architects designed the Bourne Lane in Kent, London for a retiring couple who wanted a more modern, sustainable and accessible home.

Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects2 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects3 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects4 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects5 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects6 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects7 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects8 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects9 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects10 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects11 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects13 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects14 Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects15

Description by Nash Baker Architects:

This contemporary eco-house sits harmoniously in the grounds of a traditional nineteenth century Oast house which has been the client’s home for 25 years.

Designed for a Norwegian and British couple contemplating retirement and no longer wishing to look after such a large, high maintenance property, this new, low rise home has been designed to be modern, sustainable, accessible and flexible. Ensuring it will continue to serve their needs for as long as necessary, it is intimate enough for two yet adaptable for large family occasions and visiting grandchildren.

Conceived as a contemporary interpretation of the Kentish barn style with characteristic black timber cladding, the bold structure nestles into the surrounding landscape with consideration for the area’s local heritage through the use of high quality, locally sourced materials. The distinctive eaves that lower towards the neighbouring boundaries and green sedum roof allow the building’s elements to further blend into the environment, as well as encouraging local wildlife by providing new habitats and flora.

All spaces and views to and from the property have been channelled for maximum light and privacy, responding to natural sun patterns as well as the clients’ brief to create quieter sanctuaries away from the social areas of the house. The low-rise structure was developed around two asymmetric barn-like wings connected by a central entrance hall that draws guests into the house with expansive views onto the garden beyond. Dividing the two elements into distinct living and sleeping quarters, this central space serves as the main entrance to the house as well as a flexible dining space for large family get-togethers and parties. The intimate sheltered courtyard beyond is perfectly positioned to savour the evening light.

Accessed through a folding partition is the open plan kitchen and living room with its dramatic double height space projecting onto the terrace and garden. Flooded with natural light at all times of the day, this space was conceived for the family to relax and entertain around the wood burning fire. Accessed from a timber staircase and with fine views over the living area and into the garden beyond, a mezzanine area functions as a study.

Behind this lies a further space suitable for quiet work or for use as an occasional grandchildren’s bedroom. Contained in the partially submerged lower ground floor below are a cosy TV area, utility room, and WC, with specially orientated external timber louvers providing shade for these spaces during the summer months. The second wing, accessed through sliding doors from the entrance/dining area has been designed as a more intimate and quiet sleeping area, with 2 bedrooms and bathrooms – both of which are disable access friendly.

The property has been designed to both Code for Sustainable Homes (level 4) and Lifetime Homes standards. Constructed using cross-laminated timber panels (CLT), the construction material are expressed throughout the interior – a celebration of wood as a structural and visual material. Both the Douglas Fir flooring and the exposed CLT ceilings have been treated with lime to lighten their finishes and prevent the wood yellowing over time. The off-white walls helps balance the use of timber, and provides a suitable backdrop for the owners’ eclectic art and furniture.

Contemporary Eco-House in London by Nash Baker Architects16

Photos by Will Layzell via dezeen

 

Leave a reply