contemporary house design

Toronto based studio Altius Architecture have designed the Clearview Residence.

This project, lead by Architect Graham Smith, is a 4500 sq. ft. home located in Ontario. Completed in 2011.

clearviewresidencemainhouse2 clearviewresidencemainhouse3 clearviewresidencemainhouse4 clearviewresidencemainhouse5 clearviewresidencemainhouse6 clearviewresidencemainhouse7 clearviewresidencemainhouse8 clearviewresidencemainhouse9 clearviewresidencemainhouse10 clearviewresidencemainhouse12 clearviewresidencemainhouse13 clearviewresidencemainhouse14 clearviewresidencemainhouse15 clearviewresidencemainhouse16 clearviewresidencemainhouse17 clearviewresidencemainhouse18 clearviewresidencemainhouse19 clearviewresidencemainhouse20 clearviewresidencemainhouse21 clearviewresidencemainhouse22 clearviewresidencemainhouse23 clearviewresidencemainhouse24 clearviewresidencemainhouse26 clearviewresidencemainhouse27

 

Clearview Residence by Altius Architecture :

Architect description on design

Designed for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood, in the heart of the Clearview area.  A broad selection of sustainable technologies, including a geothermal pond loop and green house set this project apart from others in the area. The building itself draws inspiration from a number of intimate relationships and views, both through the adjacent woodlands, as well as across the nearby pond.

The buildings’ function, being extensive, coupled with the clients desire to maintain a single level layout, made the design team particularly aware of the need to integrate the building into its surroundings in a subtle manner. Consequently, this quickly became one of our main focuses and thus gave the scheme real direction as we sought to arrange each space appropriately within the overall layout to take advantage of the site and its beauty as well as to make sure that the building was as user friendly and functional as possible.

Architect description on materials

The material palette was of particular importance as it was paramount that the building be embedded within its surroundings, and so we chose to pursue a selection of materials that would reflect the nature of the adjacent landscape and in particular its seasonally changing colours and textures. True to this we incorporated the ever evolving characteristics of corten steel, the earthy tones of a deep grey/blue ‘Cape Cod’ pre-finished wood siding, as well as other products like slate and Brazilian ipe wood decking.

A whole host of other green strategies have been incorporated, including a low-impact horizontal pond loop geothermal heating system, a green house with a grey water recycling system, deliberate solar orientation, low-flow plumbing fixtures, and locally sourced materials.

 

ClearviewResidenceLowerFloor

Lower Floor

ClearviewResidenceUpperFloor

Upper Floor

Photos/ Images from Altius Architecture

 

Leave a reply