renovation

Spanish architect Carles Enrich has renovated a 145 sqm old dry-cleaning shop into a fascinating patio house in Gracia, Barcelona, Spain.

Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich2 Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich3 Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich4 Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich5 Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich6 Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich7

Description from Carles Enrich:

The conversion of an old dry-cleaning shop between party walls in the Gracia district court into a home-studio for a young family is a fantastic opportunity to rethink the use of an unused place and optimize the conditions.

It is proposed a system to enable the inhabitants to live in a single space arranged around the patio, where the bathroom is the only enclosed piece. All activities take place in a single room with visual contact with the patio. To achieve this, all the partitions that enclosed small rooms with no natural light or ventilation were removed and the openings were extended to the exterior.

The original materials used in the party walls were recovered, as the brick ceiling joists and wooden beams. The pavement is solved with a continuous tinted concrete paving and the Flanders pinewood was introduced in a second phase of reform due to the growing of the family.

The lower excavation enables the incorporation of a loft made of metallic beams and a 3cm wood board, which works as an independent living area inside another bigger area, without being never enclosed room. This small loft is meant to be more like a suspended furniture than a room. A furniture-closet, used by both sides, is the only separation between different spaces and converts the hallway into a dressing corridor.

An old storage room at the back of the plot is converted into a satellite studio that operates independently from the main space. This fragmentation of the programme makes the patio an intermediate space that can be used as an outdoor room most part of the year.

Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich8 Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich9 Chic Renovation of an Old Dry-Cleaning Shop into a Patio House by Carles Enrich10

 

Photos by Enric Fabre and Carles Enrich via archdaily

 

Leave a reply