beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (20)

Located in a small village of Steenokkerzeel in Belgium is Chateau d’eau, a 30-meter high water tower from the 1930s. It was abandoned for decades before Patrick Mets, a businessman, saw potential and hired Bham Design Studio to transform it into a beautiful home.

The tower’s exterior was fully reinstated while its 6-level interior was transformed into a 450 square meter modern residence.

beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (2) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (3) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (4) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (5) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (6) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (7) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (8) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (9) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (10) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (11) Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (13) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (14) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (15) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (16) beautifully-renovated-30-meter-high-water-tower-from-1930s (17)

Description by Bham Design Studio:

THE HISTORY

In a small terrain of 16m width by 20m long in the middle of a flat Belgian landscape, raises a 30m high water tower built between 1938 and 1941 for and by the village of Steenokkerzeel. It has been in service until the beginning of the nineties and was used by the Nazis during the 2nd world war as a “tour de guete”.

In 2004 a procedure was filled to protect and preserve the building witch the Royal commission for the protection and preservation of monuments and sites accepted.

The exterior of the tower was fully renovated to its initial state. Damaged concrete columns were repaired and painted, brick joints were completely removed and replaced and the windows in the floor top were enlarged.

The works for a complete renovation and conversion into a single family house started in 2008.

THE PROGRAM

The program foresees two distinct profiles of users. The private and main user is the client,   a couple living at the tower daily. Once or twice a month, part of the building is rented for very exclusive events targeting management people looking for a place to make workshops, high profile companies that seek a unique place to meet top clients near by the airport. Every room is equipped with the latest IT technology, domotics and the possibility to install projectors virtually anywhere on the top floor.

INTERIOR ARCHITECTURE

The preservation of existing concrete elements such as the main water conduct, concrete ceilings, concrete stairs and the 250.000 liters concrete water basin were essential to preserve the strong identity of the building.

Every visible concrete element inside was painted in dark grey in order to mark the old from the new. This choice works in both ways since it makes the contrast created makes both bright and dark stand out.

 

Photos via viralnova

 

Leave a reply