Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects

Young, international firm C.T. Architects have designed this home without boundaries in Belgium. The team converted the storage area of the ground floor of an apartment into a very welcoming dwelling place for an accident victim.

Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects2 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects3 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects4 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects5 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects6 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects7 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects8 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects9 Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects10

Description by C.T. Architects:

A home without boundariesThe project includes the conversion of a ground floor apartment, previously used for storage, into an accessible and wheelchair friendly living space for an accident victim. The result is an apartment that does not look at all like a dwelling for a physically challenged person. In fact, while many of the design solutions were inspired by necessity, they would all be welcome in any urban small loft.

To create an accessible residence, C.T. Architects changed the main entrance of the building block to create a ramp to the client’s front door and a new communal entrance for the upstairs neighbours.

Sliding glass doors lead from the bedroom/study onto a small back terrace.
A sense of unity and calm is created by using white walls and ceilings combined with rough-sawn oak floors and sliding doors hiding the storage space, bathroom and toilet.

He designed the dining table with built-in shelves at both ends and a flexible swing-arm wall lamp above this table (also presented at this year’s Salone del Mobile in Milan). In the bedroom, Nick Ceulemans designed the double-duty bed with a desk at its head, an adjacent wall of bookshelves and a hybrid light fixture/electrical hub that swivels to illuminate both bed and work surface and to provide outlets at a convenient height for the user.

Accessible and Wheelchair Friendly Loft MM in Belgium by C.T. Architects

Photos by  Tim Van de Velde via archdaily

 

Leave a reply